Eco Trail de Paris 2010 (20-21/03/10)

2016-10-25 23:25

Στον αγώνα « Eco Trail de Paris 2010» με διαδρομή 80km, που διεξήχθη στο Παρίσι τo διήμερο 20-21/03/10,με συμμετοχή 1700 δρομέων ο Σ.Α.Φ.Α.Ν.Σ. εκπροσωπήθηκε με τον  

ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ (χρόνος 9:20, 228ος)

Race Report

Ο αγώνας των 80χλμ του EcoTrailde Paris, συγκέντρωσε περισσότερους από 1600 δρομείς με το 90% αυτών να είναι Γάλλοι. Στην γραμμή εκκίνησης επικρατούσε ο γνωστός συνωστισμός. Λόγω του ψιλόβροχου, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για τέντες με ζεστό τσάι και κεικ για όλο τον κόσμο. Η εκκίνηση ήταν στις 12:30 το μεσημέρι και σίγουρα θα τρέχαμε νύχτα. Ο αγώνας με υποστήριξη στα γνωστά πλαίσια, σταθμός ανά 1μιση - 2ώρες... Υποχρεωτικός εξοπλισμός με νερό 1μιση λίτρο και φακό κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, αντιανεμικό κλπ... 2μιση κιλάκια στην πλάτη.

Τα πρώτα 20χλμ της απόστασης ήταν σε δασικούς δρόμους κυρίως και μονοπάτια δευτερευόντως. Εξυπηρέτησαν τον άνοιγμα του πλήθους και ήταν γενικά επίπεδα με τάση γενικά ανηφορική (μικρή κλίση για αγώνα trail). Ταχύτητες υψηλές και πρώτος σταθμός στο 22χλμ. Έφτασα σε 1:45 περίπου. Όλα καλά εκτός του ότι ένιωθα βαριά τα πόδια από ένα γρήγορο 20άρι που είχα τρέξει 6 μέρες πριν και παρά το ότι όλη την εβδομάδα δεν με "θυμήθηκε" τώρα από ότι φαίνεται είχε έρθει η ώρα να συλλέξει τον φόρο του! Δεν πτοήθηκα και έφυγα φουριόζος μετά από 3-4 λεπτά στάση.

Επόμενος σταθμός ήταν μετά από 30χλμ στο 52ο χλμ. Η διαδρομή μέχρι εκεί ήταν κυρίως από μονοπάτια με διαρκές πάνω κάτω αλλά χωρίς τρελές κλήσεις. Απλά ποτέ δεν ησύχαζες! Περάσαμε από 2-3 συνοικισμούς - προάστια του Παρισιού οπότε πατάγαμε και λίγο αστικό περιβάλλον με άσφαλτο. Όχι όμως κάτι περισσότερο από μικρά διαλέιμματα. Τα μονοπάτια ήταν στρωμένα με φύλλα και λασπωμένα, αλλά χωρίς καμία τεχνική δυσκολία. Προσφέρονται για γρήγορο αγώνα. Αλλά οι "άνετοι" με light παπούτσι γέμισαν γρήγορα λάσπη.

Μεταξύ 35-45χλμ είχα περάσει σε φάση δυσφορίας καθότι οι τετρακέφαλοί μου είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται (ο φόρος της περασμένης εβδομάδας). Ωστόσο έφτασα στο 50ο χλμ σχετικά γρήγορα, δηλαδή σε 5:10 ή κάτι τέτοιο... Λίγο πριν είχαμε περάσει από το πάρκο των Βερσαλιών και είδαμε πρώτο πλάνο σε ένα άνοιγμα τον πύργο του Eiffel που ήταν ο τερματισμός. Αναπτέρωση ηθικού και πάμε πάλι δυνατά.

Τα μονοπάτια συνεχίστηκαν αν και μπήκαν πλέον και αρκετοί δασικοί δρόμοι, πάντα με συνεχές ανεβοκατέβασμα. Από το 62χλμ και μετά αρχίσανε τα όργανα... δηλαδή βροχή με το τουλούμι βορειοευρωπαϊκού επιπέδου = με την λεκάνη! Λάσπες, λίμνες χαμός. Αυτό κράτησε με μικρο-διαλείμματα μέχρι τον τερματισμό και τα πόδια έγιναν παπάρα από το νερό που πλέον δεν γινόταν να μείνει έξω από τα παπούτσια. Η κούραση πλέον ήταν εμφανής, η ορατότητα μηδενική λόγω νεροποντής και τα πόδια κολυμπήθρα. Τα τελευταία 10χλμ ήταν σε αστικό περιβάλλον και παρά τα μικρά διαλείμματα σε μονοπατάκια δίπλα από τον Seine η άσφαλτος κυριαρχούσε. Η ταχύτητά μου είχε πέσει κατακόρυφα και απλά προσπαθούσα να μην χασω τα σημάδια της διαδρομής που λόγω βροχής ήταν αόρατα. Η υπόθεση ήταν ολίγον urban treasure hunt πλέον!!!

Τελικώς έφτασα στον πύργο του Eiffel, αρκετός κόσμος να έχει μαζευτεί και να χειροκροτάει και πέρασμα μέσα από σκηνή της διοργάνωσης πριν αρχίσει το ανέβασμα για τον 1ο όροφο όπου ήταν και ο τερματισμός. Ανέβηκα τα σκαλιά που πρέπει να αντιστοιχούσαν περίπου σε 20όροφο κτήριο. Και έφτασα στην γραμμή του τερματισμού. 9:20 έγραφε το χρονόμετρο. 45 λεπτά πίσω από το πλάνο μου, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες και την κούραση που είχα από την αρχή όλα καλά!

Μειονέκτημα της διοργάνωσης ότι στον τερματισμό δεν υπήρχε τίποτα!!! Έπρεπε να κατέβουμε κάτω με το ασανσέρ, να περπατήσουμε μέχρι την σκηνή για να πάρουμε κάτι να φάμε...20 λεπτά μετά. Καλό το μπουφέ... αλλά αν δεν ντυθείς αμέσως μόλις τερματίσεις και ειδικά όταν είσαι μουλιασμένος μέχρι το κόκαλο τότε αρχίζει το τρέμουλο... Τα ρούχα ήταν σε γυμναστήριο το οποίο ήταν άλλα 500μ μακρυά... Αχ βαχ... Ευτυχώς εκεί υπήρχε ζεστό νους και ο σάκος με τα ζεστά ρούχα μου.

Ο αγώνας είναι από την φύση του γρήγορος. Ο νικητής έκανε 6:08...!!! Δίνει 2 βαθμούς για το UTMB και μάλλον είναι 2 εύκολοι βαθμοί. Το επίπεδο των δρομέων πολύ καλό. Τερμάτισα 228ος, ενώ από τους 1600κάτι που ξεκίνησαν τερμάτισαν σχεδόν οι 1100. Περνάει από όμορφα μέρη και έχει θεαματικό τερματισμό. Είναι μία πολύ καλή εισαγωγή για όποιον θέλει να δοκιμάσει μία μεγάλη απόσταση χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος της βροχής πάντα...